Skip to Content

Met de lancering van de natuurlijke niet-bruisende ‘Spa Duo’ limonades versterkt Spadel zijn unieke positie met natuurlijke dranken

De Belgische frisdrankenmarkt is volop aan het veranderen. In 10 jaar tijd is de consumptie van frisdranken door de Belgische bevolking met 15% gedaald. De consumenten zijn duidelijk op zoek naar gezondere en natuurlijkere alternatieven voor hun frisdranken. Om op deze marktontwikkeling in te spelen, wil het Belgische merk Spa zich in het limonadesegment differentiëren door zich te positioneren als een merk van natuurlijke dranken. Na de lancering in 2016 van een nieuwe generatie bruisende limonades Spa Fruit met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, lanceert Spadel nieuwe niet-bruisende limonades met verrassende smakencombinaties onder de naam Spa Duo.

 

De Belgische frisdrankenmarkt is bijzonder competitief. Om zich te onderscheiden van de overige merken, die hoofdzakelijk door multinationals worden gecommercialiseerd, heeft de Belgische familiegroep Spadel beslist om voluit te gaan voor innovatie en natuurlijkheid. Dit is ook de basis van zijn strategisch vijfjarenplan, dat grotendeels steunt op innovatie en dat grootschalige industriële en commerciële investeringen vereist voor alle merken en in alle vestigingen van de groep. Deze investeringen moeten Spadel in staat stellen om de markt te blijven dynamiseren en meer dan ooit een innovatieve speler te blijven.

Zo investeerde Spadel vorig jaar € 17,5 miljoen in de installatie van een compleet nieuwe aseptische productielijn in de bottelarij van Spa Monopole, de grootste industriële investering die ooit in deze vestiging werd gerealiseerd. Dankzij deze ultramoderne productielijn, waarvan de capaciteit varieert van 30.000 tot 44.000 flessen/uur afhankelijk van het formaat en de producten, beschikt de groep nu over de middelen om 100% natuurlijke frisdranken te produceren en Spa te positioneren als een merk van natuurlijke dranken. Zo kan de groep inspelen op de ontwikkeling van de behoeften van de consumenten, die steeds meer gesteld zijn op gezonde en natuurlijke dranken.

Spadel bereikt een nieuwe mijlpaal

Nadat Spadel in 2016 de Belgische markt nieuw leven inblies met de lancering van de bruisende limonades Spa Fruit met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, slaat het bedrijf in 2017 weer toe. Het nieuwe gamma niet-bruisende natuurlijke limonades Spa Duo is immers de tweede innovatie in twee jaar tijd die wordt geproduceerd op de nieuwe aseptische productielijn in de bottelarij van Spa Monopole.

“Het uitgangspunt voor innovatie bij Spadel is ons engagement om ‘natuurlijke antwoorden’ te bieden aan de consumenten die zich willen hydrateren en verfrissing zoeken”, benadrukt Dirk Van de Walle, Country Director Benelux & Group Director Innovations. “Met dit doel voor ogen put Spa altijd al zijn inspiratie uit de natuur. Met Spa Duo willen we een nieuwe mijlpaal bereiken. Spa wil met deze innovatieve keuze van niet-bruisende natuurlijke limonades inspelen op de steeds meer uitgesproken voorkeur van de consumenten voor zuivere en natuurlijke producten, met bovendien ook een lager caloriegehalte.”

Spa Duo: verrassende smakenduo’s

Met Spa Duo komen twee fruitsoorten onverwacht samen in een verfrissende niet-bruisende limonade. Smaakduo nummer een is een fusie van watermeloen en aardbei. Het tweede duet? Limoen en gember. Nummer drie tenslotte is een opvallende combo van appel en dalandan, een sinaasappelsoort met groene schil.

Zoals de bruisende limonades zijn deze nieuwe niet-bruisende limonades gemaakt op basis van zuiver Spa-water, dat rechtstreeks uit een beschermd gebied van 13.000 ha in het hart van de Hoge Venen komt. En alle overige ingrediënten van Spa Duo zijn eveneens van natuurlijke oorsprong. Naast water, aroma’s en natuurlijk fruitsap bevat Spa Duo immers alleen natuurlijke ingrediënten zoals suiker en stevia-extract. Zonder kunstmatige kleurstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen en bewaarmiddelen.  Met maximaal 19 kcal/100ml bevatten de Spa Duo-limonades bovendien veel minder calorieën dan de gemiddelde frisdranken op de markt.

Een complete lijn natuurlijke dranken

Met de introductie van Spa Duo biedt Spadel nu in België een aanvullend assortiment natuurlijke dranken voor elke behoefte aan:

 • De natuurlijke mineraalwaters Spa en Bru

 • De gearomatiseerde waters Spa Touch Of met natuurlijke aroma’s, zonder suiker en dus ook zonder calorieën

 • Bruisende en niet-bruisende limonades met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong en een laag caloriegehalte

De gearomatiseerde waters Spa Touch Of, gelanceerd in 2014,  kennen een enorm succes : een totale markt die met 35% groeit en daarin Spa Touch Of met meer dan 70% groei en die marktleider is geworden met 7 verschillende smaken.

Over Spadel

De Groep Spadel

Spadel is een Europese onafhankelijke familiale groep die merken natuurlijk mineraalwater, bronwater en natuurlijke verfrissende dranken produceert en commercialiseert. Haar visie bestaat erin regionale leider te zijn in de markt van natuurlijke dranken. De kracht van haar merken berust, enerzijds, op hun regionale verankering en, anderzijds, op hun natuurlijkheid vermits ze samengesteld zijn uit natuurlijk water die ontspringen in bronnen die strikt worden beschermd.

Haar missie bestaat erin om altijd weer en op de meest natuurlijke wijze te voldoen aan de behoeften aan hydratering en het verlangen naar verfrissing van de consumenten, hun hele leven lang. De groep produceert:

 • Natuurlijk mineraalwater en bronwater
 • Natuurlijk gearomatiseerd water
 • Limonades met 100% ingrediënten van natuurlijke oorsprong

De merken: SPA, BRU, DEVIN, WATTWILLER, CAROLA en BRECON CARREG

Spadel stelt 1287 personen te werk en beschikt over 6 productiesites in Europa :

 • Spa Monopole (Spa, België)
 • Bru-Chevron (Lorcé, België)
 • Les Grandes Sources de Wattwiller (Wattwiller, Frankrijk)
 • Les Eaux Minérales de Ribeauvillé (Ribeauvillé, Frankrijk)
 • Brecon (Trap, Wales)
 • Devin (Rhodope Mountains, Bulgarije)